yeşil mercimek yemeği nasıl yapılır

Yeşil mercimek nasıl yapılır, nasıl ayıklanır, nasıl ıslatılır, nasıl pişirilir? Yeşil mercimek tencerede, düdüklü tencerede, güveçte etli veya etsiz olarak yapılır. Yeşil mercimek ıslatılmdan pişirilmez. Mercimek akşamdan çeşme suyu içine konur ve bir gece bekletildikten sonra yemeği yapılır. Kullanılacak mercimek yerli ve üreticisinden alınmış ise ayıklanması gerekir. Mercimeğin içinde bulunabilecek yabancı (çavdar, arpa, fi gibi) tohumlar ve taş ayıklanır.

Marketlerde ambalajlı satılan yeşil mercimeklerin çoğu, endüstriyel koşullarda ayıklandığı için temizdir. Mercimek ketıl veya tencerede kaynatılmış su içinde 20 dakika tutulursa yemek yapılacak durumda ıslanmış olur. Gündüz 4-5 saat çeşme suyu içinde mercimek bekletilirse yemek yapılacak şekilde ıslanmış olur. Mercimek yemeği düdüklüde , kısık ateşte 15 dakikada pişer. Tencerede ise 35-40 dakikada pişer. Mercimeği fokur fokur kaynayan su içinde ıslatmak veya haşlamak besin kaybı açısından doğru değildir. Çünkü haşlama suyu çöpe gider.

Bu blogdaki popüler yayınlar

tavuk but bölümleri

düdüklüde tavuk baget haşlama

tavuk pirzola tavuğun neresi

patatesli tavuk kanat yemeği