çelik tencerede ekmek tarifi fırınsız
Çelik tencerede ekmek tarifi fırınsız ve ekşi mayalı tarifi. Ekşi maya kullananlar için bu tarif, ekmek yapmanızı çekilir hale getirir. Çelik tencere veya diğer tencerelerde yapılan ekmek, fırında yapılan ekmekten bir kat daha yumuşak ve lezzetlidir. Sebebi ise, hamur kendi buharı ile pişer. İyi de kendi buharı ile pişen ekmek hamur olmaz mı sorunuza yanıtım, hayır olmaz. Ekmeğin içi aynen fırında pişmiş gibi göz göz olur.
Malzemesi:
yarım kilo tam buğday unu
300 gr. ekşi maya
300 gr. çeşme suyu
iki kaşık zeytinyağı
bir tatlı kaşığı tuz
22 santimlik kapaklı çelik tencere
çelik tencerenin içine fırın kağıtı
Yapılması:
- tencerenin kenarlarını yağlayın.
- tencerenin tabanına yanmaz fırın kağıdı yayın
- ekmek yapmazdan önce ekşi mayayı besleyin, aktifleşsin
- ekşi maya aktifleşince yoğurma kabınıza unu koyun, ortasına ekşi mayayı, içme suyunu, zeytinyağını,tuzu koyun ve hamuru özleşene kadar yoğurun
- üzerini kapatın, 35 derece fırında 1 saat mayalanmaya bırakın, kabarsın iki katına çıksın
- iki katına çıkan hamuru bir kez daha yoğurun ve tek beze yapın
- yaptığınız bezeyi tencerenin içine koyun ve kapayın
- tencereyi 35 derece fırına tekrar sürün
- hamur tekrar iki katına çıksın, kabarsın
- iki katına çıkan hamur tenceresini kapalı olarak ocağın büyük gözüne oturtun
- ocağı yakın ve en kısık ayara sabitleyin, saatinize bakın
- hamurun bir yüzünü 35 dakika pişirin, diğer yüzünü 30 dakika pişirin, ocaktan alın
- soğumasını bekleyin, afiyet olsun.