iyi sütlaç yapmanın sırrı nedir


Ağız tadı ile yenebilecek, iyi sütlaç yapmanın sırrı nedir? Bu sorunun çok basit yanıtı; katıksız yağlı süt ve sütlaç yapımında kullanılan malzemelerin ölçüsüdür. Bilirsiniz; pastane işleri göz kararı ile yapılmaz, malzemeler teraziyle ölçülür.

İyi sütlaç yapımında standart ölçü şudur: 200 ml. bir su bardağı dolusu süt için; 10 gr. pirinç, 30 gr. toz şeker, 5 gr. nişasta kullanılır. Sütlaç yapımında buğday nişastası kullanılabilir. Onun yerine, mısır nişastası kullanılırsa yerinde olur.

Evde sütlaç yaparken kişi başına bir su bardağı süt hesap edilir ve malzemeler ona göre hesaplanır. Örneğin; evde 8 kişi var, 8 su bardağı süt gerekir. 8 ile kullanılacak malzemeleri tek tek çarparsanız, sütlaç yapımında ne miktar malzeme kullanacağınız çıkar.

Sütlaç yaparken mutlaka, pirinci bol su ile çok kez yıkamanız ve yumuşayıncaya kadar haşlamanız gerekir. Sütlaç yapımında günlük süt kullanmalı ve önce süt kaynatılmalıdır. Süt kaynadıktan sonra, haşlanmış pirinç ilave edilmelidir. Tencere tekrar kaynadıktan sonra, toz şeker ilave edilerek 5 dakika kaynatılmalıdır.

Nişasta tencereye ilave edilirken, birkaç kaşık soğuk süt veya su ile karıştırılmalıdır. Şekeri 5 dakika kaynattıktan sonra, nişasta ilave edilmeli ve 5 dakika kaynatılmalıdır. Sütlacın kıvamı işte bu aşamada öne çıkar, dikkatli olmak gerekir.

Tencerede sütlaç göz göz olana kadar kaynarsa, yapılan sütlaç katı olur. Bu bakımdan tenceredeki karışım koyu boza kıvamına geldiğinde ocaktan alınmalıdır. Sütlaç tencereden kaselera boşaltılırken, kepçe ile karıştırılıp önce her kaseye bir kepçe konmalıdır. Ardından kaselere ikinci kepçe sütlaç ilave edilmelidir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

tavuk but bölümleri

düdüklüde tavuk baget haşlama

tavuk pirzola tavuğun neresi

patatesli tavuk kanat yemeği