ağız tadında etsiz nohut yemeği
Ağız tadında etsiz nohut yemeğim on numara, yapın tadına bakın. Nohut adabında pişirilirse etsizde yenir. Nohut normal tencerede pişmez mi? Pişer pişmesinede çok uzun zaman alır. İşin kolayı varken, niye uğraşalım tencereyle. Düdüklü tencerede nohut iki türülü pişer. Düdüklüde ya kısıkta pişer ya da orta ateşte pişer. Kısıkta pişerse düdüklü az su harcar, orta ateşte pişerse fazla su harcar. Bu yemeği kemikli yapsam kemiğin iyi pişmesi için, nohutu orta ateşte pişirmek doğrusudur. Nohut yemeğine evde kullandığınız her çeşit yemeklik yağı koyabilirsiniz. Diyelim ki nohuta zeytin veya ayçiçek yağı koyacaksınız; evinizde tarazi yok, yağı nasıl ölçersiniz? Kolay, çorba kaşığı var ya, onun bir dolusu sıvı yağ 10 gram olur. Bu yemeğe 6 çorba kaşığı yağ koyarsanız, tarifimde verdiğim 60 gr. yağı koymuş olursunuz. Afiyet şeker olsun.
Etsiz nohut yemeği malzemesi:
- 2 su bardağı nohut
- 6o gr. yemeklik yağ
- 1 orta boy soğan
- 1 çorba kaşığı silme doldu domates salçası
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılması:
- nohutu 10-12 saat bol su içinde ıslatın
- ıslanmış nohutun suyunu değiştirin
- ocakta 2-3 dakika kaynatın köpüğünü alın, atın
- nohutu kevgire koyun süzün ve beklemeye alın
- düdüklü tencereyi ocağa koyun, içine yağı atın erisin
- yağın içine soğanı atın, şeffaflaşana kadar kavurun
- sonra domates salçasını atın, kokusunu verene kadar kavurun
- peşinden ıslanmış nohutu, 4 bardak sıcak suyu koyun
- şöyle güzelce bir karıştırın
- ateşi yükseltin, düdüklüyü kaynatın, kapağını kapayın
- buhar çıkmaya başlayınca tepesinden basıncı ayarlayın
- ve ilk düdük sesinden sonra, ocak ateşini tamamen kısın
- saatinize bakın, kısıkta 35 dakika nohutu pişirin
- süre bitiminde, ocaktan alın, düdüklüyü soğutun
- soğumuş düdüklüyü açın ve nohuta tuzunu verin