tavuk kıymalı yumurta


Tavada tavuk kıymalı yumurta nasıl yapılır ve malzemesi: Tavuk kıymasından yapılan kıymalı yumurta yemeği tarif edilmez, denenir ve sonra karar verilir. Lezzeti dana kıymasından yapılan kıymalı yumurtayı kesinlikle aratmaz. Dikkat edilmesi gereken bir konu, tavuk kıymasının tavuk budundan çekilmiş olması gerekir. Tavuk göğsü kıymasıyle yapılan kıymalı yumurta o kadar güzel olmuyor. Eğer, tavuk göğsü kıyması ile kıymalı yumurta yapmak isterseniz, yağ oranını artırmanız gerekir. Yemekte tereyağı kullanırsanız, yemesine doyum olmaz.

Tavuk Kıymalı Yumurta
tavuk kıyması
tavuk yumurtası
soğan
yemeklik yağ
domates
sivri biber
karabiber, pul biber
su ve tuz

İki yemek kaşığı dolusu zeytinyağ içerisinde yemeklik doğradığım soğanı ve sivri biberi kavurdum. Ardından 100 gr. tavuk kıymasını ilave ettim ve kıyma taneleşinceye kadar kavurdum. Üzerine bir iri rendelediğim domates, 2 yemek kaşığı kaynar su, birer çay kaşığı ölçüsünde karabiber, pul biber ve tuz ilave ettim ve malzemeler suyunu çekinceye kadar pişirdim. Ardından iki yumurtayı kırdım, kapağı kapattım. Yumurtaların beyazı piştikten sonra ocaktan aldım, afiyetle yedim.

Resimde görünen sahanda tavuk kıymalı yumurta sanki ara öğünmüş gibi görünüyor olsa da, bu yemeğin sofradaki yeri bir ana yemek çeşitidir. Resim bu haliyle tavuk kıymalı yumurta'nın nasıl yapılacağını tariflemek için sadece örnektir. Malzeme miktarlarıyle oynayarak ailenin ihtiyacı ölçüsünde tavuk kıymalı yumurta yemeği yapılabilir. Örneğin; on kişiye yetecek miktarda kıymalı yumurta yapmak için elbette sahan, tava ve tencere kullanılmaz. Böylesi kalabalık nüfusa kıymalı yumurta hazırlamak için tepsi kullanılır.

Çok porsiyonlu tavuk kıymalı yumurta hazırlama işi, iki aşamalı gerçekleştirilir. Yemeğin ilk aşaması ocak üzeri tencerede yapılır, diğer "yumurtanın pişirilmesi" aşaması fırında yapılır. Örneğin; on kişiye yetecek miktarda tavuk kıymalı yumurta yapmak için; her kişiye bir yumurta ve 100 gram tavuk kıyması hesap edilerek malzeme tedarik edilir. Diğer malzeme ölçüleri ise, kıymanın ağırlığına ve kendi bilgi ve becerimize göre hesaplanır. Ardından yemeğin yapımına geçilir.

Çoklu porsiyonlu tavuk kıymalı yumurta yapımının ilk aşaması, tarifimde olduğu gibi tencere kullanılarak yapılır. Yani, yağ içerisinde soğan ve sivri biber kavrulduktan sonra tavuk kıyması kavrulur. Ardından domates, su ve baharatlar ilave edilerek malzemeler suyunu çekinceye kadar pişirilmeye devam edilir. En son, pişirilmiş malzemeler uygun bir fırın tepsisine aktarılır ve düzeltilerek uygun aralıkta yumurta yuvaları açılır. Açılan yuvalara yumurtalar kırılır ve fırında pişirilir.

Tavuk kıymalı yumurtanın yanına ne yapılır?
Başta tavuk çorbaları hariç olmak üzere, istenilen çorba çeşiti yapılabilir. Ayrıca yanına makarna, pilav ve börek çeşitinden her çeşit sebzeli börek, bulgur pilavı, cacık, komposto, hoşaf, meyve suyu, yoğurt ve ayran konulabilir. El hasıl, tavuk kıymalı yumurtanın yanına yapacağınız yardımcı yemeklerin sayı ve çeşiti size kalmış. Verdiğim ana başlıklar üzerinden istediğiniz sayıda yemek çeşitini çoğaltabilirsiniz. 

Bu blogdaki popüler yayınlar

tavuk but bölümleri

düdüklüde tavuk baget haşlama

tavuk pirzola tavuğun neresi

patatesli tavuk kanat yemeği