sokak pilavı nasıl yapılır


Sokak pilavı nasıl yapılır? Bilenler bilir, pilav salma pilav ve kavurma pilav diye adlandırılan iki usülde yapılır. Usülüne uygun yapılırsa kavurma pilav tane tane olur ve uzun süre görtüsünü korur. Sokak pilavı camekanlı araba içinde (satış için) uzun süre bekliyeceğinden kullanılacak malzeme seçimi ve pişirme yöntemide farklıdır. Evde her çeşit malzeme kullanarak (kafanıza göre) pilavınızı pişirir ve anında tüketirsiniz. Pilavcı esnafı her çeşit malzeme kullanarak pirinç pilavı yapamaz, işinin özelliği onu belli malzemeleri kullanmaya zorlar. Örneğin; tereyağı, et suyu, tavuk suyu, baldo pirinç ve çeşitli tatlandırıcılar işini bilen pilavcı tarafından kullanılmaz. Sokak pilavı; başta iyi bir pilav ustası, ince uzun Osmancık pirinci, kalite nohut, kalite tavuk göğsü, kalite içme suyu ve sıvı yağ ile margarin birlikte kullanılarak yapılır. Bu saydığım malzemelerden başka, sokak pilavı üzerine üretilen lafların hepisi şehir efsanesidir.

Sokak Pilavı Yapımı
osmancık pirinci
sıvı yağ
margarin
su
nohut
tavuk göğsü
tuz

Bir çay bardağı nohutu akşamdan ısladım, sabah suyunu değiştirdim ve yumuşayıncaya kadar haşladım. Yarım tavuk göğsünü haşladım ve küçük parçalara böldüm. İki su bardağı dolusu pilavlık Osmancık pirincini ılık su içinde yarım saat ısladım. Ardından berrak suyu çıkıncaya kadar suyunu değiştirdim ve süzdüm. Alüminyum tenceremin içine 50 gr. ayçiçek yağı, 50 gr. margarin koydum ve ısıttım. Üzerine pirinci ilave ettim, ağır ateşte 15 dakika karıştıra karıştıra kavurdum. Ardından üç su bardağı kaynar su, bir tatlı kaşığı tuzu ilave ettim, karıştırdım ve tuzunu ayarladım. Peşi sıra, tencereyi fokur fokur bir defa kaynattıktan sonra kapağını kapattım. Ocağı pır pır yanacak şekilde iyicene kıstım ve başladım beklemeye. 15 dakika bitiminde ocağı söndürdüm ve tencerenin kapağını açmadan 15 dakika dinlendirdim. Ardından tavuk eti ve nohutu ilave ettim güzelce karıştırdım. Aldım elime plastik kabımı basa basa doldurdum, üzerine karabiber ektim. Koydum yanına bir kutu hazır ayranı ve acı biber turşusunu, plastik kaşıkla doya doya yedim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

tavuk but bölümleri

düdüklüde tavuk baget haşlama

tavuk pirzola tavuğun neresi

tavuk kanat bölümleri