tavuk but bölümleri


Tavuk budu, kalçalı but veya bütün but olarak adlandırılır. Bütün but piliçten çıkarılan, derili kemikli uyluk ve kaval kemiğini içine alan, bütün halde bulunan ve ortalama 350-500 gr. ağırlığındaki parçadır. Bütün but kaval kemiği ile uyluk kemiğinin ortak eklem yerinden ikiye bölünürse; kaval kemiğinin bulunduğu bölüme alt but (incik veya baget) adı verilir. Diğer uyluk kemiğinin bulunduğu bölüme ise, üst but adı verilir. Üstte bulunan resimde iki tane (alt ve üst but olarak ayrılmış) tavuk budunu görmektesiniz. 1 ila 2 numaralı parçalar üst budu, 3 ila 4 numaralı parçalar alt budu tanımlamaktadır.

Tavuk Budunun Bölümleri:
1 numaralı parça tavuk pirzoladır.
2 numaralı parça derisiz, kemiksiz tavuk üst buttur ve tavuk sarma adı verilir.
3 numaralı parça derisiz tavuk inciktir. Bu parça, tavuk baget adıyla da tanımlanır.
4 numaralı parça ise, derili tavuk incik veya tavuk bagettir.