zeytinyağlı salata sosu


Zeytinyağlı salata sosu, tavuk etiyle yapılan yemeklerin yanında eşlik eden salataların lezzetlerini artırmak için kullanılır. Bilirsiniz yağsız salata yavan olur. Bu yüzden hazırlanan salata üzerine yağ gezdirilir, limon sıkılır. Salata sosu yapmak için illa zeytinyağı kullanmak gerekmez. Evimizde bulunan her çeşit, her marka sıvı yağlar zeytinyağı yerine kullanılabilir. Bu yağlar arasında ayçiçek yağı, mısır özü yağı, fındık yağı, soya yağı ve hatta kanola yağı kullanılabilir. Önemli olan, yapılan salata sosunun ölçüsü ve salataya ne zaman konulacağının bilinmesidir. Zeytinyağlı salata sosu, her çeşit yapraklı veya yumrulu sebzelerle yapılan salatalarda ayrımsız kullanılır. Bu salatalardan bazıları; kıvırcık salatası, marul salatası, semizotu salatası, ıspanak salatası, havuç salatası, soğan salatası, turp salatası, kırmızı lahana salatası, patates salatası, domates salatası ve benzeri salatalarla birlikte haşlanmış sebzelerle yapılan salatalardır. Zeytinyağlı salata sosu içerisine zeytinyağı, limon suyu ve baharat konur. Sos içerisine konulan temel baharat çeşiti çekilmiş karabiberdir. Bunun dışında istenilen baharat konulabilir.

Zeytinyağlı Salata Sosu
zeytinyağı
limon suyu
karabiber

Bir salata tabağı dolusu salata yaptığım zaman, bu genelde üç kişiye yetecek kadar olur. Sosunu hazırlarken bir kase içerisine üç yemek kaşığı dolusu zeytinyağı, yarım limonun suyu ve bir çay kaşığı dolusu karabiberi koyar karıştırırım. Ardından, salatayı ne vakit sofraya koyacaksam "salatanın tuzunu ayarladıktan sonra" üzerine hazırladığım sosu gezdiririm. Bilirsiniz, çoğu yapraklı sebzelerle yapılan salataların tuzu ve sosu önceden ilave edilmez. Çünkü, salataya tuz ve sos ilave edildiği andan itibaren salata pörsümeye ve sulanmaya başlar. Sofraya konmuş ve canlılığını kaybetmiş salatayı çoğu insan yemek istemez. Salata sosu hazırlarken sosa konulacak yağ miktarı, kişi başına bir yemek kaşığı ölçüsü yeterlidir.