tavuk sırtı


Tavuk sırtı, tavuk çıtır, tavuk kelebek nedir? Tavuk veya pilicin boyunun arka kısmından başlayıp, kuyruğa kadar uzanan kemikli bölümüne verilen piyasadaki isimleridir. Kasaplar tavuk sırtına tavuk kelebek adını vermişler. Tavuk kelebek, üzeri idare edecek miktarda etli ve derili. Kasaplarda paketli veya dökme olarak kilo ile çıtır tavuk diye satılıyor. Tavuk sırtı haşlanıp suyu ve eti kullanılarak tavuk çorbası yapılır. Çorbasının dışında, doğrudan üzerinde hiç bir işlem yapmadan tava veya mangalda pişirilir. Ayrıca, istenirse sosa yatırılarak terbiye edilir ve kömürlü mangalda, ocak üzerinde teflon tavada, demir döküm ızgara tavasında, ocak üzeri tos tavasında ve elektrikli mangalda pişirilebilir.

Tavuk sırtının başta yemeği olmak üzere, her çeşit ızgarasını yaptım ve yapmaya devam ediyorum. Gerçekten lezzetli ve çıtır. İsmini kasaplar boş yere çıtır koymamışlar, tavuk sırtı ızgarasıyle çıtır çıtır oluyor. Tavuk sırtı pişirmenin en basit yöntemi; yapışmaz tava, ya da ocak üzerinde kullanılan metal tos tavasını kullanmaktır. Tavuk sırtını her iki aletle pişirirken dikkat edilmesi gerken nokta, aletleri ısıttıktan sonra çok az sıvı yağ ile yüzeylerinin yağlanmasıdır. Her iki mutfak aletinde pişirilen tavuk sırtı mükemmel olur. Birde, etin lezzetini artırmak için mutlaka terbiye edilmesi gerekir.