tavuk kalça ızgara sosu


Tavuk kalçası, tavuk ya da piliçin üst butun kemiği ve derisi alınarak elde edilen bir beyaz et ürünüdür. Tavuk kalçası, tavuk etinin kullanıldığı her çeşit yemek yapımında kullanılır. Tavuk kalçasını tavada kızartmak veya mangalda ızgara yapmak gerektiğinde; eti daha da tatlandırmak için terbiye edilir. Tavuk kalçası terbiyesinde kullanılan malzemeler, diğer tavuk etlerinin terbiyesinde kullanılan malzemelerle aynıdır. Kişinin damak zevkine uygun, her çeşit baharat tavuk kalçası ızgara sosunun yapımında kullanılır. Sosu hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktası, aşırı miktarda baharat kullanmamaya özen gösterilmelidir. Sebebi ise, tavuk kalçası veya piliç kalçası 'ocak üzerinde ya da mangalda' pişirilirken baharat çabuk yanar. Bu yüzden gereğinden fazla baharat kullanılmamalıdır. Et piştikten sonra istenilen ölçüde baharat kullanmak en doğru yoldur.

Tavuk Kalçası Izgara Sosu
tavuk kalçası veya piliç kalçası
domates salçası
ayçiçek yağı
yoğurt
sarımsak
soğan
karabiber, kimyon
kırmızı toz biber
tuz

Kasaptan 900 gr. ağırlığında bir paket tavuk kalçası aldım. Tencerenin içerisine dört kaşık ayçiçek yağı, bir kaşık domates salçası, iki kaşık yoğurt, iki diş sarımsak ve bir orta boy soğanın suyu, birer çay kaşığı dolusu karabiber, kimyon, kırmızı toz biber, bir tatlı kaşığı tuz koydum ve güzelce karıştırdım. Ardından tavuk kalçalarını tek tek sosa bulayarak tencerenin içine yerleştirdim ve tencerenin kapağını kapadım. Tavuk kalçasının ızgarasını bir gün sonra yapacağımı düşündüğümden tencereyi buzdolabına kaldırdım. Aşağı yukarı et, buzdolabında 24 saata yakın dinlenmiş olacak. Bu sayede terbiye içerisindeki et tam anlamıyla baharat tadını alacak ve pamuk gibi yumuşayacak. Eti terbiye etmek için fazlaca zamanınız yoksa eğer, eti üç saat gibi bir süre dinlendirmeniz yeterlidir.