tavuk köftesi


Tavuk etinin her bölümünden tavuk kıyması çekilir. Fakat, her çekilen tavuk kıymasından ağız tadında yenilebilecek köfte yapılamaz. Köfte yapmak için baget eti ve tavuk göğsü tek başına yeterli değildir. Tavuk baget veya tavuk incik adına ne diyorsanız, eti liflidir ve tavuk köftesi yapmaya uygun olmaz. Tavuk göğsü ise, yağsız olduğundan köfte yapımına yavan düşer. Pekiyi öyleyse tavuğun neresinden köfte yapalım diye aklınıza takılan soruya cevabım şudur. Bir, tavuk kıymasını derisiz kalça etinden çektirin. İki, köftenizi yoğururken bayat ekmeğinizi su içerisine koymayın. Ekmeğinizi rondoda çekin veya güzelce elle ovalayarak küçültün, ya da galeta unu kullanın. Üç, soğanı rendelemeyin ve bıçakla iycene kıyın. Birde tarifime uyun, bakalım tavuk köftenize kulp takacak olacak mı?

Tavuk Köftesi Nasıl Yapılır
tavuk kıyması
soğan
bayat ekmek
maydanoz
sarımsak
karabiber
pul biber
kimyon
tuz

Marketten bir kilo derisiz kalça etinden tavuk kıyması çektirdim. Köfte yapmak için yarım kilosunu yoğurma kabına koydum. Üzerine bir soğanı, bir iri diş sarımsağı ve bir tutam maydanozu kıydım koydum. İki dilim bayat ekmeği elimle iycene ufaladım koydum. Üzerine birer çay kaşığı dolusu karabiber, pul biber, kimyon, bir tatlı kaşığı tuzu ilave ettim ve başladım yoğurmaya. Macun haline gelinceye kadar yoğurdum, tadına baktım tuzu az gelmiş, biraz tuz ilave ettim ve tuzunu ayarladım. Köfte harcını dolaba kaldırdım ve yarım saat dinlendirdim. Ardından dolaptan çıkardım, elimi sıvı yağ ile hafif yağladım. Köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar kopardım, misket şeklinde yuvarladım, yassıltım ve resimde görünen paslanmaz kabın içerisine üç sıra halinde güzelcene dizdim ve buzdolabına kaldırdım. Bir süre dinlendirdikten sonra ızgarasını yapacağım.