mantarlı tavuk yemeği


Tavuk tencere yemekleri arasında bir şaheser, mantarlı tavuk yemeği. Her çeşit mantarı kullanarak bu yemeği yapabilirsiniz. Eğer yemeğinizin renkli olması sizin için sorun yaratmazsa, ben melki mantarı diyorum, kanlıca mantarıyla dahi bu yemeği yapabilirsiniz. Tavuk budu veya tavuk göğsü bu yemek için biçilmiş kaftan, elinizin altında hangisi varsa o eti kullanın. Etinizi ister kuşbaşı, yada iri parça kullanın her iki doğrama biçimi bu yemeğe uyar. Domates ve salçayı birlikte kullanırsanız yemeğiniz daha lezzetli olur. Fakat, salçayı çok az kullanın derim. Baharatlar içinde karabiber, pul biber ve kimyon bu yemeğin vazgeçilmezi olduğu gibi, sarımsak seviyorsanız mutlaka bir iki diş kullanın. Yemeğin finalinde üzerine maydanoz ekerseniz, yemeğiniz tadından yenmez.

Mantarlı Tavuk Yemeği
tavuk göğsü
mantar
soğan
sıvı yağ
domates
taze biber
salça
domates
karabiber
kimyon
pul biber
maydanoz
tuz
su

250 gr. kültür mantarı aldım, doğradım ve kararmaması için limonlu su içine koydum. Yarım tavuk göğsünü kuşbaşı doğradım. Ardından, bir soğanı, bir domatesi ve iki diş sarımsağı soydum ve doğradım. Peşinden iki sivri biberi ve bir tutam maydanozu doğradım. Tencereye dört kaşık ayçiçek yağı koydum ısıttım. Üzerine sırası ile soğan, sarımsak, biber, bir tatlı kaşığı salça ve domatesi ilave ettim kavurdum. Ardından tavuk etini koydum ve beyaz renk alıncaya kadar kavurdum. Üzerine mantar, iki su bardağı sıcak su, birer çay kaşığı dolusu karabiber, kimyonu ilave ettim ve karıştırdım. Tencereyi bir defa fokur fokur kaynattım ve kapağını kapadım. Ocağın altını iycene kıstım ve başladım beklemeye. 35 dakika bekledikten sonra ocağı söndürdüm ve yemeğe bir tatlı kaşğı dolusu tuz ve maydanoz ilave ettim. Aldım elime tabağımı iycene doldurdum, üzerine pul biber ektim bolcana, oturdum yedim.