hijyenik ped


Tavuk ürünleri ambalajlı veya dökme "açık" olarak market, kasap ve sakatatçılarda satılır. Bu ürünlerin ambalajlı olanları plastik torba, ya da köpük tabak içinde streç filmle sarılı olarak bulunur. Köpük tabak içerisinde bulunan bütün tavuğun altında, yukardaki resme benzer hijyenik ped vardır. Bu ped sıvı emici malzemelerden yapılmıştır. Amacı, tavuğun bıraktığı suyu emerek bakteri oluşmasını engellemektir. Tavuk kesimi yapıldıktan sonra, saklama koşullarına uygunluğu sağlamak için; sıcaklığı vücut sıcaklığından + 4°C dereceye düşürülmesi gerekir. Tavuğun bu soğutma işlemi, su ve hava kullanılarak iki yöntemle yapılmaktadır. Hava soğutmalı tavukların ambalajında çoğunlukla plastik torba kullanılır ve içinde hijyenik ped bulunmaz. Su ile soğutulan tavuklarda soğuk su kullanıldığından, soğutma işlemlerinde verilen bu suyun bir miktarını tavuk emer. Ambalajı içerisinde bekleyen tavuk, yer çekimi etkisiyle emdiği suyu tabanına bırakır. Köpük tabak içinde biriken bu su, zamanla bakteri üretir ve koku yapar. Hijyenik tavuk pedinin görevi burda başlıyor, bakteri üremesini engellemek. En azından bu ped ile ilgili firmalar böyle söylüyorlar.