tavuk kanat sosu


Mangalda tavuk kanat, ızgarada tavuk kanat, tavada tavuk kanat, fırında tavuk kanat ve tavuk kanat kızartması yapmak için; tavuk kanadı sosuna ihtiyaç vardır. Hazırlanacak bütün soslar tavuk kanadı terbiyesi için kullanılır. Tavuk ürünleri terbiyesi "yani tavuk marinesi" yapmak için genelde çok bilinen malzemeler ve bahartlar kullanılır. Bu malzemeler içinde süt, yoğurt, ayçiçeği yağı, zeytinyağı, domates salçası, biber salçası, soğan suyu ve tuzu sayabiliriz. Tavuk ürünleri terbiyesinde, kişinin damak zevkine uygun olan her çeşit baharat kullanılır. Kullanılan baharatlar arasında sarımsak, karabiber, pul biber, toz biber, kimyon, kekik, yenibahar ve biberiye gibi baharatlar bulunur. Tavuk sosu hazırlarken malzeme ölçüsü ve baharat çeşitleri fazlaca değişkenlik gösterir. Sizlere tavuk kanat marinesi için, çok beğenilen kırmızı toz biberli tavuk kanat sosunu önereceğim. Tarifimdeki kanat sosu 1 kilo kanat için yeterlidir.

Kırmızı Toz Biberli Kanat Sosu
domates salçası
biber salçası
kırmızı toz biber
karabiber
yoğurt
süt
tuz

Tavuk kanadı terbiyesi yapacağım kap içerisine iki yemek kaşığı yoğurt, yarım kaşık tatlı biber salçası, yarım kaşık domates salçası, bir tatlı kaşığı acı toz kırmızı biber, bir tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber, bir tatlı kaşığı karabiber ve bir tatlı kaşığı tuz koydum ve iycene karıştırdım. Üzerinede sosun kıvamını inceltmek için; azar azar soğuk süt ilave ederek karıştırdım ve sosu hafif incelttim. Ardından sosun içerisine kanatları koydum ve güzelce sosa buladım. Soslanmış kanatları acil durumlarda hemen kullanırım. Eğer orta yerde acil durum yoksa; sos kabını kapatır, buzdolabına kaldırır ve dilediğim zaman kullanırım. Tavuk kanadının sos içinde en az iki saat beklemesi yeterlidir, bir gün beklemesi dahada yeterlidir. Bu tavuk kanadı sos çeşitini genelde, fırında soslu kanat yapacağım zaman hazırlar ve kullanırım.